Instruktion - Bok 1

Här kommer ett lååååååångt inlägg med instruktioner för bok 1. Eftersom allt var nytt för oss är det många moment som nu visas/beskrivs mer ingående än vid kommande instruktioner.

Bok 1 - bok med inhängt band, insågade bind, helklädd med klot


Kort sammanfattning
15 lägg (4 ark A6 = 1 lägg)
Häftbind huvud 10 mm
Häftbind fot 15 mm
Rak rygg
Gasväv, ryggens längd, ryggens bredd + 6 cm (3 cm på var sida)
Pärmpapp 2 mm
Formering 3 mm
Steg 5 mm
Hela pärmen kläs med klot

Du behöver en bunt med A4-papper.

1. Känn efter vad pappret har för fiberriktning. Vik pappret till ett A5 och sedan ett A6, falsa med falsben. Sprätta försiktigt de blad som sitter ihop i underkant med kniv. Gör samma sak en gång till och lägg sedan alla 4 ark i varandra. Du har nu skapat ett lägg till boken. 4 ark bildar ett lägg, gör totalt 15 lägg och lägg sedan mellan två pressbräder och under tyngd.

De flesta A4 papper har fiberriktningen på längden av pappret, vik då pappret på längden till ett A5, sedan bredden så att du får ett A6 format med fiberriktningen åt rätt håll.

Sprätta sedan pappret i underkant så får du ett lägg med fyra ark.

2. Detta moment har inte med boken i sig att göra utan är ett hjälpmedel till alla böcker.
Kapa till bokpapp 2 mm, 4 bitar ca. 4 cm x 10 cm. Limma ihop dem två och två. Lägg mellan två pressbrädor och sätt en tyngd över dem. Dessa ska sedan användas så att förgyllningspressen kommer upp några millimeter - lättare att såga.

Två limmade pappskivor som används som hjälpmedel till förgyllningspressen.

3. Lägg pappbitarna på skärmattan och ställ förgyllningspressen upp och ner (flata sidan upp) på dessa pappbitar.

Pappskivorna ligger här under förgyllningspressen.

4. Lägg ner alla falsade papper med ryggen ner, rakt ner mot bordet. Skaka papperna raka i ena kanten med hjälp av en linjal som du för in under förgyllningspressen.

Papperna är på plats med ryggen (vikta delen av lägget) mot bordsskivan.

5. När läggen ligger rakt drar du åt förgyllningspressen och vänder den åt rätt håll. Kontrollera att ena kanten är rak, om inte, gör om gör rätt. När allt är som det ska vara är ena kanten extra rak (ska bli inlagans huvud) och läggen sticker upp några millimeter ovanför pressen.

Läggen är på plats och sticker upp lite ovanför kanten.

6. Markera med blyerts vart du ska såga:
- 10 mm från huvudet (rakaste kanten) - häftbind
- 15 mm från fotens längsta ark - häftbind
- Dela avståndet mellan häftbinden på 6, markera dessa 5 avstånd med små blyertsstreck
- Markera större streck på markeringarna 1, 3, 5. Dessa kallas bind och det är vid de måtten där bindgarnet sedan ska sys fast. Det ska vara totalt 5 långa streck på ryggen.


 Mätt och markerat vart jag ska såga.

7. Såga med modellsåg eller japansåg på dina 5 markeringar.
- Häftbinden ska sågas så att man precis kommer igenom lägget (till insidan av det falsade vecket på det innersta fjärde arket), dvs inte så djupt.
- Binden ska sågas så djupt att hampatråden (bindgarnet) man ska binda boken med går i linje med bokblockets rygg. Dessa skåror blir därför djupare än häftbinden. Testa med en bit bindgarn.

Sågat längs mina markeringar för bind och häftbind.

8. Lägg bort förgyllningspressen och ta fram häftlådan.
Skruva ner allt till botten, både ställning och krokar. Knyt fast spik etc med dubbelt halvslag, den ska hålla fast bindgarnet under häftlådan, och lika så dubbelt halvslag på kroken, klipp av tråden och fortsätt med de andra två krokarna. Små böcker likt denna häftas med 3 trådar. Avståndet mellan krok och inlaga kan vara ca 5 cm (till den här tjockleken på inlaga).
När du har spänt upp tre hampatrådar, placera ett lägg på häftlådan och justera så att trådarna löper mitt framför binden (de djupare sågade spåren på inlagans rygg). Spänn åt krokarna så att bindgarnen blir sträckta. Spänn sedan åt alla trådar samtidigt med häftlådan.

Häftlåda



Dubbelt halvslag - håll änden i vänster hand, ta den löpande tråden ovanpå och forma till en ögla, gör en likadan, men lägg öglan under/bakom, stick i spiken etc genom öglorna och dra åt.

Bild från baksidan av häftlådan, lägget är placerat med insågningarna vid bindgarnet.

9. Välj en rundad/trubbig nål. Häfta läggen med lintråd i tjocklek 50 (tunn tråd). Mät ut tråden längs längden på ett lägg x 5 + en bit extra till knutar och skarv av tråd.

Börja vid huvudet när du ska häfta första lägget.


Börja sy utifrån vid huvudet, in genom häftbind 1, dra nålen i det falsade vecket tills det knäpper till, då vet du att du är vid nästa hål, ut med nål och tråd igen på den högra sidan om bindgarnet. Stoppa in ett finger i öglan som blir på insidan av lägget, dra i färdriktning mot andra hålet (så att man inte skär igenom pappret). In genom samma hål fast på den vänstra sidan av bindgarnet, dra åt så att tråden fäster runt hampatråden, fortsätt på insidan till nästa hål.

När du har tråden på insidan av lägget, ha endast en liten ögla med fingret emellan (inte dra in hela tråden).

När första lägget är klart kommer du ut med nål och tråd i det sista hålet på lägget, tryck ner lägget mot häftlådan med hjälp av falsben och lägg sedan nästa lägg ovanpå det första och in genom hålet som hamnar precis ovanför. Efter andra lägget har häftats, knyt en dubbelknut, använd falsbenet igen och tryck ner lägget så att de ligger tätt emot varann. Falsbenet används efter varje häftat lägg.

Efter två lägg binds lägg 1 och 2 ihop med en dubbelknut.

Efter tredje lägget ska det göras ett omtag med knut, dvs sätta ihop lägg 3 med lägg 2. Stoppa in nålen mellan lägg 1 och 2, från insidan, tryck hela tiden ner fingret på lägget så att du inte tappar spänningen, in genom öglan, upp med fingret, dra åt.

Omtag med knut, här är bilder mot slutet av häftningen. Omtag med knut görs mellan lägg 2 och 3 och mellan varje kommande lägg fram till och med sista lägget.

När det är ca 1 dm kvar av tråden skarva med ny tråd (obs skarva inte på de sista två läggen, om tråden är kort, se till att skarva tidigare). Se instruktion nedan om hur du skarvar.


Skarvar tråden och klipper av trådarna, brukar klippa dem lite kortare när jag väl häftat med tråden och knuten hamnat på insidan av lägget.

Det sista lägget till inlagan avslutar du med dubbelt omtag, gör likt du gjort mellan övriga ark två gånger efter varann.

10. När du tar bort bokblocket ur häftlådan, prova att dra i häftgarnet, de ska gå att dra fram och tillbaka med visst motstånd. Kolla också att trådarna invändigt är spända - knäppljud/sträng, då har du bundit boken med rätt styrka. Klipp av hampatrådarna med 2,5 cm kvar på var sida, samma längd på alla sex trådar.

När häftningen är klar, se och lär till nästa gång. Är bokblocket ex. smalare i ändarna vid häftbinden
så har du dragit åt för hårt vid dessa.

11. Se om läggen ligger jämnt och fint eller om något behöver justeras. Om ett lägg har åkt in för långt, använd zinkplåt i det läggets mittersta ark. Slå bokryggen mot bordet, bestämt, men ändå försiktigt så att tråden inte går av. Om ett lägg har skjutits in, ta tag i det lägget från insidan och dra försiktigt det till rätta. Platta till och peta in de två ändtrådarna i en skåra mellan läggen.

Zinkplåt kan hjälpa dig att snygga till inlagan.

12. Ta fram gasväv. Kolla vilken riktning gasväven är svårast att riva sönder och skär till en bit med ryggens längd och ryggens bredd + 3 cm på var sida på bredden (ska täcka binden med ca 0,5 cm), och tänk att den ska placeras med fiberriktningen längs bokryggens bredd (tvärtom mot vad du skulle gjort med ett pappers fiberriktning). Gasväven används för förstärkning och stabilisering. Prova biten på bokryggen och dra med fingrarna så att det blir veck där den sedan ska placeras (underlättar i nästa steg).

13. Lägg bokryggen precis utanför pressbrädskanten (0,5 cm) och strax utanför skrivbordskanten. Limma försiktigt inifrån och ut med utspätt bokbindarlim (bokbindarlim + ca 5% vatten). Utspätt lim är lättare att jobba med, torkar inte lika snabbt. Se upp för att få lim på bindgarnet samt kortsidorna.
Sätt gasväven på mitten av bokryggen, tryck fast med fingrarna. Pensla även lite lim utanpå gasväven, stryk ut med falsben/finger. Låt torka under tyngd 1h.

14. Skrapa med baksidan av kniven på bindgarnstrådarna mot ex. ett skavblecket för att tunna ut bindgarnet tills det är tunt och mjukt.


Skav bindgarnen tunna ända längst in mot ryggen, annars kommer de att kännas som små "knutar"
när boken är klädd och klar.

15. Lägg plast under första arket som fuktspärr. Sprid ut de tunna bindgarnstrådarna likt solfjädrar. Vikt försiktigt upp en solfjäder, limma på pappret med utspätt lim och vik ner solfjädern, sprid ut trådarna mer om det behövs. När alla tre är klara, lägg på ett ark armeringsväv, pressbräda, vänd och gör samma sak på andra sidan. Låt torka under tyngd, 1h.

Limma ner alla bindgarn, både fram och bak på boken och låt sedan torka med armeringsväv mellan pressbrädor och tyngd.

16. Skär rent i skärmaskinen, fot, huvud och framsnitt. Tänk på att lägga bokblocket rakt, ha pappskiva både under och över (den övre skyddar mot märken från pressbalken) och dra åt ordentligt innan du skär.

Skärmaskinen gör att alla sidor blir jämna och snygga i kanterna.

17. Klipp av gasväven lite snett i över- och underkant så att den inte kommer att synas utanför pappret. Klipp lika mycket på alla fyra ställena. Om det behövs, renskär gasväven på bredden. Detta gör du med en bit papp under gasväven, markera vart du ska skära ex. 3 cm, och skär längs linjalen. Det är viktigt att gasväven ska täcka solfjädrarna, så kapa inte för kort.

Dags att limma ner gasväven, skärmar av området med makulaturpapper.

18. Lägg plast under första arket samt ett makulaturpapper (skräppapper som är okej att få lim på) ovanpå plasten. Skärma av med ett till makulaturpapper/pappersremsa där gasväven tar slut. Vik upp gasväven, limma på pappret, tryck ner gasväven. Bort med alla makulaturpapper, men låt plasten ligga kvar, den hindrar fukten från limmet att tränga sig in i bokblocket. Lägg på vlieseline/armeringsväv, pressbräda, vänd och upprepa. Låt vila under tyngd.

19. Tillverka pärm
Formering - avstånd mellan inlaga och pärm, hur mycket som ska sticka ut av pärmen. Alltid samma formering i över- och underkant, minst samma formering på bredden.
Steget - avståndet mellan rygg och pärm. Steget får aldrig vara mindre än pärmens tjocklek + materialet, om det är mindre går boken inte att öppna.
t.ex. papp 2 mm + klot 0,5 mm = steget minst 2,5 mm

Mät bokens rygg med hjälp av pappersremsa. Vik en kant och markera på sidorna med penna. Om ryggen är ojämn (blir lätt så innan man lärt sig tekniken) mät och markera då på det bredaste stället.

Mäter ryggen med pappersremsa och tar sedan ut måttet med passaren.

20. Ta pappersremsan med mått från ryggen, mät upp och skär till samma mått på lösryggspapp. Kom ihåg fiberriktningen. Skär gärna längden på lösryggspappen samtidigt som när du skär till pärmpappen, så att de blir exakt lika långa.

21. Pärmarnas mått:
Bokens bredd (ex. 100 mm) + formering (3 mm) - steg (5 mm)
Bokens höjd (ex. 150 mm) + formering (3 mm) x 2 (6 mm)

Till bok 1, gör 3 mm formering
5 mm steg
Mät och skär till pärmarna på pärmpapp 2 mm.

22. Hela pärmen ska kläs med klot. Mät hur stort klot du ska skära till.

Pärmens bredd x 2 + 1,5 cm x 2 (ska vikas in på insidan av pärmen) + 0,5 cm steg x 2 + lösryggpappens bredd
Pärmens höjd + 1,5 cm x 2
Lägg till ett par extra centimeter så att du har lite till godo.

23. Skär till klot i rätt fiberriktning (längs stadkanten). Markera på klotets baksida vart 1,5 cm är, börja i underkant. Superviktigt att göra detta rakt. Var försiktig med att rita på ljusa klot, kan lysa igenom, så markera med lätt hand.

24. Limma alltid på det tunnaste materialet, MEN... denna gång på pärmpappen. Placera ett anhåll (något som gör att du lägger pärmarna i en rak linje ex tung linjal) 1,5 cm in från klotets ytterkant. Limma med makulaturpapper under pärmpappen, placera pärmen mot anhållet.

Från pärmens kant, mät ut steg + pärmens tjocklek ex. 7 mm till denna uppgift, eller lägg en mässingsstång 7 mm eller annat hjälpmedel med samma bredd. Limma och lägg dit ryggpapp. Mät 7 mm igen, limma och lägg dit pärmpapp - allt i rak linje mot anhåll.

Klär pärmarna med klot.

25. Vänd på allt, falsa gärna med falsben av teflon (ger inga märken på klotet) längs pärm och rygg, och renskär sedan klotet så att det är 1,5 cm kvar runt om.

26. Skär eller klipp av hörnen 45°, antingen med hörnmall eller mät själv. Det kortaste avståndet precis intill hörnet ska vara pärmens tjocklek (i detta fall 2 mm ) + 1 mm = 3 mm.

Mäter hur mycket som ska klippas bort vid hörnen.

27. Limma ner inslag med utspätt lim, börja med huvud och sedan fot (alternativt tvärtom). Använd remsor med makulaturpapper under klotet. När du ska limma inslagen från kortsidorna, vik då först ner det lilla överflödet av klot vid hörnen, liten dutt med lim där på, innan det stora hörnet viks ner där över. Dra klotet utifrån och in med fingrarna och få bort all luft. Falsa längs ryggen (på framsidan av klotet) efter varje inslag. Hela pärmen från papp till färdig går att göra utan torktid. Låt sedan vila mellan ark av armeringsväv och under tyngd.

28. Dags att hänga in boken i pärmen (anpappa), men först ska knäledspressen ställas in till rätt höjd. Lägg in bokblocket i pärmen, lägg vlieseline/armeringsväv, pressplåt (lösryggspapp i liknande storlek som boken - större ok, inte mindre) och plast under första och sista arket papper i boken. Lägg boken mellan två pressbräder som har en sida som är täckt med lösryggspapp (så att det är helt rent och slätt). Prova i knäledspressen och ställ in rätt tryck.


Anpappningen behöver göras både snabbt - så att limmet inte hinner torka för mycket, 
och noggrant - så att boken hängs in rakt.

29. Ta bort pressplåtarna + plasten. Lägg bokblocket tätt intill ryggen och kolla att formeringen blir jämn runt om. Lägg ett makulaturpapper under första bladet. Duscha lätt på motsatt sida av det blad du ska limma på (frivilligt) - detta gör att pappret inte krullar sig lika mycket - underlättar limningen. Limma med utspätt lim, dra snabbt bort makulaturpappret, håll ner försättsbladet med nageln, fäll ner pärmen och tryck lätt. Stick försiktigt in kitet med vlieseline/armeringsväv, pressplåt och plast. Vänd och gör om samma sak. In i knäledspressen i 10 sekunder. Allt detta måste gå jättesnabbt så att limmet inte hinner torka för mycket. Efter pressen, öppna inte boken! Lätt att det spricker i så fall. Låt istället ligga under tyngd i flera timmar/till nästa dag.

Boken är färdig! På den sista bilden så ser ni ex. att försättspappret inte har jämn formering, man lär sig av sina misstag, så kommer att vara mer uppmärksam på detta nästa gång.


Klar!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Papprets fiberriktning

Häfta med lintråd