Inlägg

Visar inlägg från 2017

Två nya böcker

Bild
Nu i veckan har jag gjort två lite större anteckningsböcker och känner mig riktigt nöjd med dem, inte hundra procent perfekta, men ändå riktigt bra tycker jag, så funderar på att ta med dem till vår kommande utställning. Den 24 mars 2018 kl.12.00 har vi vernissage på Västerås bibliotek med vårt tema "Böcker Och Kreativitet". Där ska våra verk få beskådas till och med sista april. Känns kul! Anteckningsbok i svart och guld med handstickat kapitäl av äkta silke Anteckningsbok med vackert handgjort papper från Nepal, kapitäl handstickat med sandfärgad silkestråd

Nytt projekt!

Bild
Tagit bort omslaget och ska nu försöka få bort det gamla torkade limmet från ryggen.  Nu har vi fått en ny uppgift i skolan, vi ska häfta om och binda in en äldre bok med mjukt omslag. Här ser ni min variant. Idag har jag endast hunnit få av omslaget, vilket i sig var ganska knepigt då min bok är limmad med vitlim istället för klister. Men med hjälp av värmen från ett ministrykjärn som jag förde över ryggen på boken (vliselin däremellan) så gick det att dra bort den!

Häfta på band

Bild
Inlagan har häftats på band 16 mm Förra veckan fick jag häfta på band för första gången och jag gillar det! Instruktionen för denna bok är att både rygg och pärm ska vara helklädd, vilket jag tycker är synd då det blir ett sånt fint mönster på ryggen som döljs. Men ska ändå bli kul att få jobba vidare med denna bok imorgon och lära mig mer om tekniken. Instruktion kommer längre fram. Tiden är knapp med skolgång och två små grabbar här hemma som sysselsätter mig övrig tid på dygnet. Men håll ut. Planen är att lägga ut instruktioner till alla tekniker vi får lära oss i skolan.

Skärpa skinn

Bild
Idag har jag fått prova på att skärpa skinn för första gången. Vår lärare Leif Halldorf visade och instruerade och allt såg så lätt ut. Han fick långa fina jämntjocka remsor, desto knepigare när jag själv skulle prova. Vi har fått i uppgift att skärpa skinn varje dag nu framöver. Korta pass till att börja med, bara några minuter, för att öva upp tekniken utan att få för ont i hand/arm. Känner att skinnskärpningen blir en spännande utmaning.

Karmarmorering

Bild
Förra veckan hade vi gästlärare i tre dagar, Katja Winkes visade och inspirerade oss olika sätt att karmarmorera på. Jag har länge velat testa detta och tyckte att det var väldigt roligt att få stänka, kamma och på andra sätt måla fram olika mönster. Längre fram kommer jag kommer att skiva ett inlägg om de olika teknikerna som vi fick lära oss. Men som ett litet snabbt tips tills vidare, så blev jag mest nöjd med det som gjordes på färgade papper, de fick ett helt annat djup i sig, allra helst mörka papper, så testa gärna detta.

Handbunden anteckningsbok

Bild
Vi fortsätter att varva inbundna böcker med enarkshäftningar. Här är en liten anteckningsbok med försätts och omslag, gjord med fem hål.

Häftteknik 1 - Enarkshäftning

Bild
Idag har vi fått prova på en av trettio olika häfttekniker som vi ska skapa till vårt referensbibliotek. Det börjar enkelt med enarkshäftning där vi sylade 3 hål, ett i mitten av läggen och den andra två 1 cm in från vardera ytterkant. Bindningstekniken liknar rörelsen av en åtta. In med tråden i mitten från insidan av lägget till det övre/undre hålet, in i mitten från insidan igen och till det andra hålet, in mot mitten där du ser till att trådarna är spända innan du knyter en dubbelknut. Klart! 4 vikta lägg som binds ihop med enarkshäftning. Ritade med fingret på mobilen... Inte så snyggt, men tycker ändå att den visar hyfsat bra hur man ska häfta lägget.

Vacker lintråd

Bild
Nyinköpt lintråd i härliga färger! Ska börja med olika häfttekniker i veckan där vi inte ska göra klara böcker med pärm utan endast själva inlagan och skapa ett sorts referensbibliotek för oss själva. Längtar tills vi kommer igång!

Instruktion - Bok 1

Bild
Här kommer ett lååååååångt inlägg med instruktioner för bok 1. Eftersom allt var nytt för oss är det många moment som nu visas/beskrivs mer ingående än vid kommande instruktioner. Bok 1 - bok med inhängt band, insågade bind, helklädd med klot Kort sammanfattning 15 lägg (4 ark A6 = 1 lägg) Häftbind huvud 10 mm Häftbind fot 15 mm Rak rygg Gasväv, ryggens längd, ryggens bredd + 6 cm (3 cm på var sida) Pärmpapp 2 mm Formering 3 mm Steg 5 mm Hela pärmen kläs med klot Du behöver en bunt med A4-papper. 1. Känn efter vad pappret har för fiberriktning. Vik pappret till ett A5 och sedan ett A6, falsa med falsben. Sprätta försiktigt de blad som sitter ihop i underkant med kniv. Gör samma sak en gång till och lägg sedan alla 4 ark i varandra. Du har nu skapat ett lägg till boken. 4 ark bildar ett lägg, gör totalt 15 lägg och lägg sedan mellan två pressbräder och under tyngd. De flesta A4 papper har fiberriktningen på längden av pappret, vik då pappret p...

Nytt tillskott i verktygslådan

Bild
Fransk skärpningskniv beställd från Schmedt Äntligen har min fina skärpningskniv kommit! Nu väntar jag bara på skinnen som jag också har beställt, borde dyka upp inom kort... :)

Häfta med lintråd

Bild
Den tunna lintråden på bilden är i storlek 50 och den grövre i storlek 10. Vi använder lintråd i olika tjocklekar när vi binder våra böcker. En hög siffra för tråden ex. 60, betyder att tråden är tunn och en låg siffra ex. 10 berättar att tråden är grov. Till nuvarande bok där jag ska slå fals (runda ryggen) använder jag nummer 20. Lintråd finns både som vaxad och ovaxad där det mest är tycke och smak som avgör vilket du använder. Det går även bra att köpa ovaxad lintråd som du själv drar över en bit bivax. Endel tycker att det går lättare att häfta med vaxad lintråd, medan andra tycker att ex. knutar lätt vill glida isär om den är vaxad. Jag har ännu inte provat tillräckligt många gånger för att veta vad jag själv föredrar. Oavsett vad så är lintråden mycket slitstark och är därför vanligast inom bokbinderi. Vi har fått lära oss att mäta upp 5 x längden av ryggen för våra anteckningsböcker (A6) plus en bit extra för knutar och skarv av tråd. Om man har längre tråd kan det k...

Mina verktyg

Bild
Verktyg som vi använder mycket just nu är modellsåg, passare, sax, penna, falsben, papperskniv, penslar, nål, linjaler samt brytbladskniv (som jag missade att ha med på bilden). Såg, passare, sax och en av linjalerna lånar jag från skolan. Man får även låna ett falsben samt bokbindarkniv. Jag som har som mål att jobba som bokbindare känner att jag så fort som möjligt vill köpa alla de verktyg som jag behöver och använder, så att jag kan lära känna mina egna verktyg. Men om det är någon som ska läsa på Leksands Folkhögskola bara för att "prova på" yrket, så finns de allra flesta verktyg att låna. Fransk skärpningskniv behöver du dock köpa för ca 400 kr samt allt material som vi också står för, där bestämmer man själv vilken nivå man vill lägga sig på. Jag upplever att det här på skolan finns gott om klot i olika färger, pärmpapp mm, men saknar fler färger och varianter av papper. Kom gärna med tips på bra butiker!

Hålla rent

Bild
Pappersdamm kan vara både uttorkande och irriterande för andningen och kan leda till ökad risk för astma, långvarig slemhosta och långvarig torrhosta. Så här dammar vi, torrmoppar/dammsuger samt svabbar golv varje dag.

Papprets fiberriktning

Bild
Fiberriktning är A och O inom bokbinderi. Fibrerna i maskintillverkat papper skakas runt och lägger sig i pappersbanans längdriktning. Det är mycket viktigt att alltid hålla kolla så att fibrerna ligger längs med bokens rygg, annars finns det risk för sprickor och att inlagan liknar en båge. Olika sätt att lista ut fiberriktningen: Böj pappret försiktigt åt ena och sedan andra hållet med samma mängd papper dvs. om du böjer 1 dm in från ena kanten, prova med 1 dm in från den andra kanten. Pappret går lättast att böja längs med fibrerna.  Lägg pappret en bit över bordskanten, pappret böjer sig mest när fiberriktningen går längs bordskanten.  Dra pappret mellan finger och nagel, kanten som vågar sig minst ligger längs med fibrerna.  Riv en remsa av pappret, rivningen blir jämnare längs med fiberriktningen. Skrivarpapper brukar i regel ha fiberriktningen på längden av pappret, men är ändå viktigt att testa då undantag finns. På bilden till höger känner jag min...