Inlägg

Visar inlägg från september, 2017

Nytt tillskott i verktygslådan

Bild
Fransk skärpningskniv beställd från Schmedt Äntligen har min fina skärpningskniv kommit! Nu väntar jag bara på skinnen som jag också har beställt, borde dyka upp inom kort... :)

Häfta med lintråd

Bild
Den tunna lintråden på bilden är i storlek 50 och den grövre i storlek 10. Vi använder lintråd i olika tjocklekar när vi binder våra böcker. En hög siffra för tråden ex. 60, betyder att tråden är tunn och en låg siffra ex. 10 berättar att tråden är grov. Till nuvarande bok där jag ska slå fals (runda ryggen) använder jag nummer 20. Lintråd finns både som vaxad och ovaxad där det mest är tycke och smak som avgör vilket du använder. Det går även bra att köpa ovaxad lintråd som du själv drar över en bit bivax. Endel tycker att det går lättare att häfta med vaxad lintråd, medan andra tycker att ex. knutar lätt vill glida isär om den är vaxad. Jag har ännu inte provat tillräckligt många gånger för att veta vad jag själv föredrar. Oavsett vad så är lintråden mycket slitstark och är därför vanligast inom bokbinderi. Vi har fått lära oss att mäta upp 5 x längden av ryggen för våra anteckningsböcker (A6) plus en bit extra för knutar och skarv av tråd. Om man har längre tråd kan det k...

Mina verktyg

Bild
Verktyg som vi använder mycket just nu är modellsåg, passare, sax, penna, falsben, papperskniv, penslar, nål, linjaler samt brytbladskniv (som jag missade att ha med på bilden). Såg, passare, sax och en av linjalerna lånar jag från skolan. Man får även låna ett falsben samt bokbindarkniv. Jag som har som mål att jobba som bokbindare känner att jag så fort som möjligt vill köpa alla de verktyg som jag behöver och använder, så att jag kan lära känna mina egna verktyg. Men om det är någon som ska läsa på Leksands Folkhögskola bara för att "prova på" yrket, så finns de allra flesta verktyg att låna. Fransk skärpningskniv behöver du dock köpa för ca 400 kr samt allt material som vi också står för, där bestämmer man själv vilken nivå man vill lägga sig på. Jag upplever att det här på skolan finns gott om klot i olika färger, pärmpapp mm, men saknar fler färger och varianter av papper. Kom gärna med tips på bra butiker!

Hålla rent

Bild
Pappersdamm kan vara både uttorkande och irriterande för andningen och kan leda till ökad risk för astma, långvarig slemhosta och långvarig torrhosta. Så här dammar vi, torrmoppar/dammsuger samt svabbar golv varje dag.

Papprets fiberriktning

Bild
Fiberriktning är A och O inom bokbinderi. Fibrerna i maskintillverkat papper skakas runt och lägger sig i pappersbanans längdriktning. Det är mycket viktigt att alltid hålla kolla så att fibrerna ligger längs med bokens rygg, annars finns det risk för sprickor och att inlagan liknar en båge. Olika sätt att lista ut fiberriktningen: Böj pappret försiktigt åt ena och sedan andra hållet med samma mängd papper dvs. om du böjer 1 dm in från ena kanten, prova med 1 dm in från den andra kanten. Pappret går lättast att böja längs med fibrerna.  Lägg pappret en bit över bordskanten, pappret böjer sig mest när fiberriktningen går längs bordskanten.  Dra pappret mellan finger och nagel, kanten som vågar sig minst ligger längs med fibrerna.  Riv en remsa av pappret, rivningen blir jämnare längs med fiberriktningen. Skrivarpapper brukar i regel ha fiberriktningen på längden av pappret, men är ändå viktigt att testa då undantag finns. På bilden till höger känner jag min...

Min arbetsplats

Bild
Mitt skrivbord på skolan. Har fått bo in mig här i snart en månad.

Hej!

Vad kul att du hittat hit! Jag är förstaårsstudent på Leksands folkhögskola där jag utbildar mig till det fantastiska yrket bokbindare. Är så innerligt glad och tacksam över att äntligen ha hittat den rätta utbildningen för mig. Jag har alltid älskat papper, färg och form. Utbildat mig inom grafisk design och har bland annat arbetat med layout, men har saknat hantverket, att fysiskt få skapa mer med händerna. Det får jag här. Falsa (vika) papper, häfta (sy), göra allt från grunden till en färdig bok. Jag älskar det! Kommer här i bloggen att försöka uppdatera lite om vad vi arbetar med och lägga upp instruktioner dels för min egen del - kunna gå tillbaka till när jag undrar, och för den som vill lära och testa själv. Låt dig inspireras!